Hírek

Új üzem létesül Vácrátóton

A Nippon Paper Industries Co., Ltd. magyarországi leányvállalata Vácrátóton létesít üzemet. A SUNROSE MAC® névre keresztelt leányvállalat, CMC azaz karboxi-metil-cellulóz előállítással foglalkozik.  A CMC egy cellulózból nyert olyan anyag, amely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a kiváló sűrítés, vízfelvétel és vízvisszatartás, ugyanakkor környezetbarát anyag.  Kiváló tulajdonságai miatt a CMC-t széles körben használják élelmiszer- és kozmetikai adalékanyagként, például fogkrémekben, valamint ipari alkalmazásokban, például papírgyártásban, elektromos autógyártásban (az elektromos járművekben használt akkumulátorok anódjaihoz használt anyagok egyike).
Tekintettel a szigorú CO2-kibocsátási előírások uniós bevezetésére, az elektromos járművek piaca gyorsan bővül Európában, ez arra ösztönzi az autóalkatrészeket gyártó vállalatokat, így a Nippont is, hogy új üzemeket építsen az európai régióban.
Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy ez az üzem a mi közigazgatási területünkön valósulhat meg, olyan zöldberuházások és megújuló energiát hasznosító beruházások következő lépéseként, mint a napelem parkok, vagy a geotermikus beruházás a Nemzeti Botanikus Kerttel együttműködésben.
Az üzem építését 2023 júniusában kezdik majd el a Vác-Gödöllőt összekötő 2104. jelű országos közút É-i oldalán, ott ahol a lehajtó sáv az országos közútról elkészült.
Az üzem 2024 decemberében kezdi meg majd működését. A beruházás várhatóan kb. 50 millió eurót, és kb. 60 munkahelyet jelent majd teljes üzemben. Az üzem főként elektromos áramot használ majd, melynek nagy részét megújuló energiából fedezik majd. Az üzem vízfelhasználása minimális lesz, melyet a gépsor kompresszorainak hűtéséhez használnak majd.
A mai kormányzati bejelentést követően a beruházással kapcsolatos tájékoztatásokat a település honlapján és Facebook oldalán folyamatosan közzétesszük, de a mai hivatalos közzétételt meg kellett várnunk.

 

Új üzem létesül Vácrátóton bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva