Néhány gondolat a vállalkozásfejlesztésről és a jövőtervezésről PDF Nyomtatás E-mail

Ha valamely vállalkozás gazdasági adatai nem felelnek meg a bank hitelezési követelményeinek, akkor a vállalkozás tulajdonosa – mint magánszemély – felvehet személyi hitelt, melynek összegét beviheti a vállalkozásba. Személyi hitelt is csak abban az esetben célszerű felvenni és a vállalkozásban hasznosítani, ha annak felhasználásával a vállalkozó gazdasági eredményt, profitot tud létrehozni.


A kkv-szektor vállalkozásainak média támogatása;

A FIX Televízió „Fogyasztói Jogviták” című, fogyasztóknak és vállalkozóknak szóló tájékoztató, informatív műsorai megtekinthetők és visszanézhetők www.fixhd.tv hivatalos honlapon és a YouTube oldalon is a műsor címének beírásával.
Jelenleg a vállalkozások jelentős része semmiféle gazdálkodási-pénzügyi tervet nem készít.
Aktuális ajánlott témák:
Jövőtervezés
2019.06.27. Kkv szektor jelenlegi pénzügyi helyzete
2019.07.11. Pénzügyi stratégia
2019.09.29. Jövőtervezés vállalkozásoknak
2019.10.03. Családi jövőtervezés
2020.06.25. Jövőtervezés a járvány után
2020.07.09. A társadalombiztosítás jogszabályváltozásai a kkv-szektorban
A „Fogyasztói Jogviták” vendége volt dr. Kis J. Ervin pénzügyi tanácsadó, igazságügyi szakértő, pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A vállalkozóból fogyasztó lesz, ha más vállalkozástól terméket vásárol vagy szolgáltatást vesz igénybe;

www.civilhirugynokseg.hu portálon a Rádióműsorok menüpontban a SOROZATOK között található fogyasztóvédelmi tárgyú, szakértőkkel folytatott beszélgetéseket hallgathatnak meg a t. Olvasók jelenleg cipővásárlás hibás teljesítése, gázkészülékek karbantartása és autós panaszkezelés témákban. Az évszaknak megfelelő aktuális műsorok 2019-ben a Civil Rádióban készültek Nyári Juli és dr. Csanádi Károly műsorkészítők közreműködésével.

A t. Olvasók a kkv-szektorba sorolt vállalkozásoknak szóló cikkeket találnak a Gödöllői Hírek Online portálon, a MINDENNAPI és a KITEKINTŐ rovatokban.
Elérhető: http://godolloihirek.hu / MINDENNAPI vagy a KITEKINTŐ rovat.
Egyes cikkek első része a honlapon szintén megtalálható Gödöllői Hírek magazin nyomtatott kiadásában olvasható.
#
A vállalkozások olyan válsághelyzetbe kerültek, amilyen még nem volt. Ezért gazdasági kérdésekben érdemes minden hivatalos helyről származó írást, javaslatot és véleménycikket elolvasni, tanulmányozni, melyek tanulságaként a cégtulajdonosok és az egyéni vállalkozók a lehető legjobb döntést hozzák meg vállalkozásuk talpon maradása, fejlesztése, a munkatársaik megtartása, a megrendelések teljesítése és a piaci pozíciójuk megmaradása érdekében.

A kkv-szektor vállalkozásainak vagy a vállalkozásairól szóló online cikkek nem kommentelhetők, mert az egyes esetek, információk a veszélyhelyzeti és a készültségi időszak tanácskérési tapasztalataiból valamint a hatályos jogszabályok rendelkezéseiből származnak. A tanácskérők által előadott jogesetek, problémák, elképzelések megoldásához vezető módszerek kiválasztásáról és alkalmazásáról a vállalkozás tulajdonosa, tisztségviselője döntött.

Az előadott tanácskérések is alátámasztják, hogy a hazai kkv-szektor vállalkozásai esetében főleg a gondolkodásmód és a vállalkozás működését befolyásoló módszerek alkalmazásához paradigmaváltásra van szükség. Példaszerűen feltehető a kérdés, meddig maradhat fenn az a helyzet, hogy az egyedül dolgozó egyéni vállalkozónak vagy bt. beltagnak nincs helyettese, szakmai társa, aki megbetegedés esetén folytatni tudná a félbehagyott munkát? Helyénvaló-e, hogy például víz nyomóvezeték vagy csatorna ejtővezeték (függőleges csővezeték, strang) cseréje esetén a burkoló munka elvégzéséhez másik vállalkozót kell keresni a lakosságnak, mert a vízvezetékszerelőnek nincs a hidegburkoló munkához értő szakembere. Egyes vállalkozások azért nem tudnak pályázatokon nyerni, sok esetben indulni sem, mert a meghirdetett munkák generálkivitelezőként történő vállalására nincsenek felkészülve. Ez a helyzet bíróságon végződő fogyasztóvédelmi problémát is eredményezhet, ugyanis az egyszemélyes vállalkozó munkájának minőségével, esetenként a magatartásával kapcsolatos panasszal, továbbá szakmai kérdésekkel, számla reklamációval a fogyasztónak a vállalkozás szintjén nincs hova fordulnia, mert a főnök és a beosztott ugyanaz a személy.  

A KSH adatai szerint nagyságrendileg az egyéni vállalkozások száma 500 ezer, a kkv-szektorba sorolt vállalkozások több, mint 90 százaléka mikrovállalkozás, melyeknek az éves nettó árbevétele nem haladja meg – de el sem éri vagy meg sem közelíti –  az euro-forint árfolyamtól függő kb. 700 millió forintot. Érdemes lenne elgondolkozni a vállalkozások összevonásáról, de első lépésben legalább olyan jogi formában való együttműködéséről, melynek eredményeként több irányú szakmai hozzáértéssel, képzett, stabil létszámmal, képzett menedzsmenttel, elegendő megtakarítással, szükség szerint a jövőtervezéshez értő pénzügyi tanácsadó, adótanácsadó szakértők stb. megbízásával nagyobb gazdasági erőt képviselve lehetnének képesek a piacon megjelenni.

Különösen az egyéni és mikrovállalkozásoknak érdemes lenne felülvizsgálni és megváltoztani
a vállalkozásuk működtetésének néhány eddigi gyakorlatát.
A március elején kezdődött kamarai tanácsadási tapasztalatok szerint a vállalkozás pénzbeli bevételének és a saját pénznek az „összemosása” általában az adminisztratív munkatárs foglalkoztatása nélküli egy- vagy kétszemélyes, esetleg háromszemélyes vállalkozásokra jellemző. Aki még nem tette volna meg, minél előbb különítse el a vállalkozásából származó – adózás előtti – készpénzes árbevételét az adózott és így saját (magán) célra korlátozás nélkül felhasználható jövedelmétől. Annak a rossz módszernek – azaz amikor a vállalkozás pénztára a vállalkozó zsebe vagy a pénztárcája – okozója a megrendelőktől elkért készpénzes, el nem számolt előlegek és a készpénzes számlák sokasága. Ebből származik a köztartozások egy része, ugyanis a vállalkozó a készpénzes áfás árbevételt elkölti és nem marad pénze az áfa befizetésére vagy nem annyi, amennyit a könyvelő kiszámított.  
A kisebb vállalkozások is fokozatosan szüntessék meg a készpénzforgalmat és térjenek át az átutalásos számlák kiállítására. E-számlát már mobil telefonnal is ki lehet állítani, az e-számla az ügyfélnek elektronikusan azonnal megküldhető, az ügyfél pedig szinte azonnal kiegyenlítheti bankon keresztül elektronikusan. Bővebb információt a www.szamlazz.hu oldal tartalmaz.

Szerviztevékenységet végző vállalkozások már használják ezt a módszert.  Javasolt a vállalkozásoknak az is, hogy anyagvásárláshoz és egyéb vásárlásaikhoz használjanak üzleti bankkártyát, továbbá készüljenek fel az átutalásos számlák összegének fogadására, valamint a munkabérek és a megbízási díjak készpénzmentes átutalására. Érdemes a magáncélú fizetések teljesítéséhez is bankkártyát használni. A készpénzmentes forgalom a járványveszély miatt is kívánatos.
A paradigmaváltáshoz fontos tudni, hogy a külső szakértők közül a vállalkozásnak nemcsak könyvelőre van szüksége, hanem pénzügyi tanácsadóra is, aki segít a bankváltás lebonyolításában, biztosítások megkötésében, hitel felvételben, pályázatokon való részvételben, a jövőre nézve nélkülözhetetlen megtakarítások elhelyezésében.

Dr. Csanádi Károly
a Budapesti Ügyvédi Kamarában
bejegyzett kamarai jogtanácsos
európai uniós kkv. tréner
fogyasztóvédelmi referens
műsorvezető a FIX Televízióban 

 

Vácrátóti Hírlevél!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Keresés