Állatokra lőni TILOS!!!! PDF Nyomtatás E-mail

Magyarországon jelenleg a 7,5 J alatti légpuskák vásárlásához semmilyen engedély nem szükséges. Ilyen típusú légpuskák vásárlása bejelentési kötelezettséget nem igényel, így egyszerűen hozzáférhetők bárki számára. A vásárláshoz az egyetlen nélkülözhetetlen feltétel a 18. életév betöltése.


Hol lehet használni a légpuskát?
A maximum 7,5 J energiával rendelkező légpuskák használata kizárólag arra kijelölt céllövöldében, lőtéren vagy bekerített magánterületen történhet. A lőtér természetesen lehet pince vagy szabad pálya egyaránt. Kiemelten fontos leszögezni, hogy a légpuskák csakis céllövészeti és sportlövészeti tevékenységekhez használhatók.

A fotó nem illusztráció! Állatokra teljes mértékben tilos lőni, így aki ezt elköveti, komoly következményekre számíthat a hatóságok részéről. Ha a légpuska használata magánterületen történik, akkor a bekerített hely határát a lövedék nem hagyhatja el!

A Dózsa-Hunyadi-Kinizsi utca végén sajnos valaki légpuskával állatokra lövöldözik, ami felfegyverkezve elkövetett garázdaságnak és állatkínzásnak is minősülhet és BÜNTETENDŐ!!! Kérem Önöket, hogy ha ilyen jellegű tevékenységet tapasztalnak, haladéktalanul jelezzék azt a váci rendőrkapitányságon (06 27) 505 600, vagy az őrbottyáni rendőrőrsön. Figyelmüket és odafigyelésüket ezúton is köszönjük.

Állatkínzás Btk. 244. §
(1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.
Garázdaság Btk. 339. §
(1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot
a) csoportosan,
b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva,
c) fegyveresen,
d) felfegyverkezve vagy
e) nyilvános rendezvényen vagy gyűlésen
követik el.

Vácrátót, 2020.11.11.                          

 Matyó Anikó, aljegyző sk.