Ma van (08.01.) az anyatej világnapja PDF Nyomtatás E-mail
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává. Miért is ünneplésre méltó a szoptatás és az anyatej?
A világ egyik legszebb és legtermészetesebb módja a szoptatás, még akkor is, ha sok anya  számára nem megy olyan könnyedén, mint szeretné. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az élethez. Nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, amely ennyire tökéletesen biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését.
A szoptatás jótékony hatásainak rendkívül széles a skálája. 
Az anyatej a legtökéletesebb, legkönnyebben emészthető táplálék a csecsemők számára. Az anyatej összetétele mindig a csecsemő, kisgyermek igényeihez igazodik. Mindig pont olyan, amilyennek lennie kell.
 
Meghatározó befolyással van a gyermekek egészségére, tápláltságára és fejlődésére. Az anyatej biztosítja valamennyi tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek az első hat hónapban szüksége van a növekedéséhez, így semmilyen más folyadékot vagy ételt nem kell neki adni. 
A szoptatás különleges kötődést alakít ki az anya és a kisbaba között. Az anya és a gyermek szoptatás alatti interakciója pedig életre szóló pozitív kihatással van a viselkedésre, a beszédre, és biztonságérzetre.  A szoptatás csökkenti a későbbi életben előforduló krónikus betegségek, mint az elhízás, magas koleszterin szint, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyermekkori aszthma és gyermekkori leukémiák kockázatát is. 
Nem mehetünk el a szoptatás édesanyára tett hatásai mellett sem. Szülés után segíti a méh összehúzódását, csökken a mell- és petefészekrák esélye, segíti a kötődés alakulását az anyánál is.
 
 A WHO ajánlása szerint az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás ajánlott, majd megfelelő hozzátáplálás mellett folytatható a gyermek két éves koráig vagy még tovább. Az ajánlás oka, hogy egy hat hónapnál fiatalabb csecsemő emésztőrendszere nem áll készen más táplálék feldolgozására, és kb. két éves korában erősödik meg az immunrendszere annyira, hogy boldoguljon az anyatej védő hatása nélkül is. 
Láthatjuk, hogy a szoptatás nem pusztán a baba megetetéséről szól, ez testi-lelki táplálék is. Az igény szerinti szoptatást sokszor azért nem értik és kritizálják, mert az a felfogás maradt fenn, hogy akkor „kell” szoptatni, ha a baba éhes. Ezzel szemben a szoptatás jóval több, mint pusztán az éhség csillapítása. Az igény szerinti szoptatás nem módszer, hanem biológiai norma. Ezen igény biztosításával a babában megerősítjük azt az érzést, hogy vesszük a jelzéseit, megfelelően válaszolunk rá és ezzel erősítjük önállóságának fejlődését. 
 
Idővel átalakul a teljes odaadás, jönnek a kompromisszumok, határok kijelölései, de abban biztosak lehetünk, hogy a válaszkész gondozás a legmegfelelőbb forma ahhoz, hogy a baba kiegyensúlyozott, harmonikus, önálló gyermek és később felnőtt legyen.
Természetesen nincs arról szó, hogy a tápszer eleve rossz. Lehetnek olyan élethelyzetek, amikor szükség van rá. Ám ha valamilyen okból nem tudunk szoptatni, tudatosabb figyelmet kell fordítani a testkontaktusra, érintésre, összebújásra. 
Az anyatej világnapja alkalmából szeretettel köszöntöm a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyákat.
Forrás: www.szoptatasportal.hu
                                                              Kissné Strihó Mária, védőnő