Gyermekfogászati szűrések fontossága PDF Nyomtatás E-mail

A fiatal korosztály egészségnevelése, fogászati szűrésének elvégzése és elfogadtatása valljuk meg őszintén nem könnyű feladat. Az ellenállás okai különbözőek, a személyes beszélgetések sokszor használnak. Több éves praxisom során igyekeztem minden lehetőséget megragadni a fiatalabb korosztályok fogainak épségéért, a szép fehér fogakért, a gyönyörű mosolyokért, amelyeket fogszakorvosként is örömmel lát az ember.

A legkisebb pácienseim a Vácrátóti Mókus Egységes Óvoda - Bölcsőde nagycsoportos óvodásai szeptember 26-án jöttek el hozzánk egy közös fogmosással egybekötött ismerkedésre. Az ismerkedés nem csak a fogorvossal, hanem a fogápolás eszközeivel is megtörtént.                                                         

A legkisebbek után az általános iskolai korosztály következik. Az Ő megnyerésük is kardinális feladat. A kötelező iskolafogászati szűrővizsgálatok október –november hónapban hétfői napokon történtek-osztályonként, fegyelmezetten érkeztek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói.       

Sajnálatos, de az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a megjelent tanulók közel felének (47,7%) szüksége lenne valamilyen fogászati kezelésre, a legegyszerűbb ínykezeléstől az összetett gyökérkezelésig.  Hozzávetőlegesen minden 10. gyermeknek lenne szüksége fogszabályzó-kezelésre. Őket fogszabályzási szakrendelésre utaljuk, amelyet Vácon vagy Veresegyházán vehetnek igénybe.

A fogászati kezelések hatékonyságát nagyban megnehezíti, hogy a visszarendelt tanulóknak csak egy részét hozza el a szülő ismét fogászati kezelésre, vagy csak akkor jelentkeznek újra, ha már sürgős probléma merül fel. 

Ennek orvoslására és a hatékonyabb fogászati kezelés érdekében az idei évben a gyermekek egy „Szülői beleegyező nyilatkozatot” kaptak, amelyet ha a szülő kitölt, és aláír lehetőség nyílik arra, hogy a gyermeket a szülő személyes jelenléte nélkül is kezelhessük. Így iskola után akár többen együtt, nagyszülővel vagy nagyobb testvérrel is megjelenhetnek a kezelésen amennyiben az iskolafogászaton a kezelés szükségességét állapítjuk meg. A szülők együttműködésével nagyban javulhat az utólagos kezelésben részesülők száma és a település általános iskoláskorú tanulóinak jobb fogászati státusza.

Az idei évben került bevezetésre az úgynevezett „Iskolafogászati gondozási törzslap”, amelyet minden elsős kisdiáknak kitöltünk. A törzslapra kerül bejegyzésre a 8 iskolaév alatt minden szűrés és szükséges beavatkozás elvégzése, illetve annak hiánya is, így figyelemmel tudjuk kísérni, hogy a visszarendelések során a gyermekek megjelennek-e a kezelésen.

Amennyiben a szülő egymás után többször sem hozza vissza a gyermekét, illetve más fogászati szakrendelő rendelésén sem vesznek részt és a gyermek ellátatlan marad. Ezen tanulók neveit átadjuk a Család és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársának, aki megteszi a szükséges lépéseket. Bízunk abban, hogy erre a lehetőségre nem kerül sor, hiszem a gyermekek fogazati állapota ilyen korban még egyértelműen a Szülők felelőssége.

A Hírmondó hasábjain is kérem a tisztelt Szülők segítő együttműködését a fogászati kezelésekben. Ezúton is kérjük a Kedves Szülőket, hogy amennyiben jeleztük feléjük, hogy gyermeküknek fogászati kezelésre van szüksége, kérjenek időpontot és hozzák vissza  gyermeküket fogászati kezelésre. 18 év alatt minden beavatkozás- a fogpótlás és a fogszabályzás kivételével- ingyenes!

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK VALAMENNYI KIS ÉS FELNŐTT BETEGEMNEK!

                                                                                                       Dr. Cinkler Éva

                                                                                                         fogszakorvos