Határtalanul program

BESZÉLGETÉS URR ZSOLTTAL - „IPOLY” ATYÁVAL

Beszélgetés Urr Zsolttal - „Ipoly” atyával

Látásból sokak számára már ismerős lehet, az a határozott fellépésű, nyílt tekintetű, mosolygós arc, aki a vácrátóti plébániára költözött február elején. Ő Urr Zsolt, közismert nevén Ipoly atya, településünk új plébánosa, akit röviden szeretnénk bemutatni Önöknek.

Mikor döntött a papi hivatás mellett?

15 évesen már tudtam, hogy a Szentlélek hívására szeretnék válaszolni. Ez csak mélyült és érettségi után jelentkeztem az akkor induló ciszterci rendbe. Nagyon szeretem Isten és az emberek szolgálatát, tudtam, hogy ez az utam.


Ha valaki tájékozódni szeretne Önről, s a nevét beírja az interneten azt olvashatja, hogy a budai ciszterci Szent Imre plébánia „kötelékébe” tartozott. Közel 30 évet töltött el a szerzetesrend tagjaként, két évtizedig a Móricz Zsigmond körtér közvetlen közelében élt és szolgált. Ha nem indiszkrét a kérdés, mi vezérelte abban a döntésében, hogy elköszönt egy olyan helytől (600 férőhelyes templomtól), ahol a vasárnaponkénti hat szentmisén akár 3000 ember is részt vett?

Nagyon nehéz döntés volt. 30 év után elválni és feladni a szerzetességet. De olyan folyamatok indultak el, amivel én már nem tudtam bekapcsolódni és nem is akartam. Az ország egyik jelentős közössége a szentimre, jó volt itt gyakorlatot szerezni. Nagyon sok tenni akaró katolikussal találkozhattam. A szentimre számomra egy ikon maradt, egy élő közösség.

Milyenek a kezdeti benyomásai Vácrátótról? Mik a tervei?

Két hónapnyi a tapasztalatom. Nagyon sok jó, segítőkész testvérrel találkoztam. A vácrátótiak kedvesek. Szeretném a következő hónapok során megismerni az embereket, megtanulni a neveket, hogy megszólíthatóak legyünk. Szomorúan tapasztalom, hogy a templomba járók korfája magas. Hiányzik a 10-es, 20-as, 30-as nemzedék. Jó lenne őket megnyerni, hogy a vácrátóti katolikus élet megerősödjön és a helyi hagyományok tovább éljenek.

Kerek születésnapot ünnepelt nemrég. A jubilálás kapcsán Ön készít számvetést?

50-ik évembe lépek. A változás számomra egy számadás is. Érett fejjel remélem, tudok még segíteni a környezetemben. Büszke vagyok az ötvenedik évemre, szeretném mélyíteni és tartalmassá tenni, ami hátra van :-)

Isten éltesse erőben, egészségben sokáig! Jó munkát, sok sikert kívánunk Önnek!

Köszönöm. Ha befogadnak Vácrátóton, nagyon hálás leszek. A jó munka sikere az, ha a hívó szavammal jó fülekre találok itt Vácrátóton.

 

 

 

Vácrátóti Hírlevél!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Keresés

Oldalainkat 3368 vendég böngészi