Vácrátóti western siker - Interjú Ladjánszki Rolanddal PDF Nyomtatás E-mail
Neisz Ferenc jóvoltából értesültünk az örömteli hírről, miszerint a Csehországban megrendezésre kerülő Western Közép Európa Kupa két versenyszámában is 2. helyezést ért el Ladjánszki Roland! Ennek apropóján beszélgettünk.
- Mi motivált téged, mikor először nyeregbe szálltál?

Vidéki kisgyerekként közel álltak hozzám az állatok, így a lovak is. De ez önmagában nem lett volna elég ahhoz, hogy lovas legyek. Szerencsére szüleim is lószerető emberek, és az ő elhatározásuk, volt, hogy lovat vásárolnak. Egészen pontosan egy kiscsikót. A csikó felcseperedése ösztönözte a családot, hogy mindenki megtanuljon lovagolni.

- Mióta foglalkozol lovakkal, western lovaglással, mit takar a western-reining szakág kifejezés?

Az említett csikó vásárlás már lassan 20 éve történt, azóta jelen van az életemben a lovazás.
A WESTERN és a REINING a MAGYAR LOVAS SZÖVETSÉG két különálló szakága volt az idei évig. Idén a nagy átfedések miatt egyesültek, és közös bajnokságot rendeztek. A REINING röviden megfogalmazva a "western stílusú díjlovaglás"
A Western szakág elég sokrétű. Sok versenyszámot foglal magában, a performance számoktól a gyorsasági számokig. Az utóbbi gyorsasági versenyszámok résztvevője vagyok. (Pole Bending-szlalom és Barrel Racing-hordókerülés). Mindkét számot időre futják, meghatározott nyomvonalú pályán, tempós fordulókkal. Két futamból a jobb idő számít. Egy-egy futam időtartama hordóban: kb. 16-18 mp, szlalomban: kb. 21-23 mp.
A western szakág versenyszámairól elmondható, hogy mind a farmokon napi szinten felmerülő feladatokon alapszik.

- Mennyit kell foglalkozni egy lóval, hogy összeszokjon ló és lovasa? (Mióta dolgozol "Pityuval"?)

Hosszú évek munkája, mire ló és lovasa kellőképpen összekovácsolódik. Elengedetlen, hogy megbízzak a lovamban, amikor teljes tempóban vágtázom a pálya vége felé, ahol néhány méternyi hely van a fordulóra. Ennek kialakulásához időre van szükség. Pityu öt éves korában került hozzám, több mint 11 éve alkotunk egy párost.

- Hetente mennyi időt fektetsz a sportba?

Versenyszezonban heti 4-5 alkalommal edzem, és ezen kívül a hétvégék a versenyzéssel telnek. Egy edzés előkészületekkel, utómunkálatokkal 2-3 órát vesz igénybe.

- A western lovaglás technikai vagy taktikai sport? Mitől függ a jó eredmény?
Jó ló vagy jó lovas kell hozzá inkább?


Talán technikai és taktikai is egyben:) Az igazán nagy eredményekhez jó és jól összeszokott ló lovas párosra van szükség. Egymás nélkül nem sokra mennek. Rövidtávon egy jó ló, gyengébb lovas páros lehet eredményes, úgy gondolom, hogy lassan ebben az esetben el kezd romlani a ló teljesítménye. A jó lovas és gyenge, vagy kezdő ló páros az ellenkezője, hosszú munka után kezd fejlődni.
Pityuval a sikerünk titka az, hogy jól összeszokott páros vagyunk. Még annak ellenére is eredményesek tudunk lenni, hogy Pityu a fajtájából adódóan nem egy tipikusan westernre alkalmas ló és az anyagi lehetőségeink is korlátozottak ehhez az igen költséges sporthoz.


- Mi az eddig elért legjobb versenyeredményed?

Western Közép Európa Kupa 3. hely 2009 Izsák - Barrel Racing.

Western Közép Európa Kupa 2. hely 2014 Celadna (Csehország) - Pole Bending.

Western Közép Európa Kupa 2. hely 2014 Celadna (Csehország) - Team Penning.

2014 MLSZ Western OB. Barrel Racing Open 2. hely.
2014 MLSZ Western OB. Pole Bending Open 2. hely.

2014. Western Kupasorozat Barrel Racing Haladó 1 hely.
2014. Western Kupasorozat Pole Bending Haladó 1 hely.

A belföldi versenysorozatokon további hasonló eredményeket értem el 2007 és 2009 között.

- Gondolom nem csak a lovaglással töltöd életed nagy részét. Mivel foglalkozol?

A vácrátóti Szerker 2006 Kft-nél vagyok műszaki értékesítő. Itt próbálom előteremteni a szükséges anyagi feltételeket. :)

- A versenyek, felkészülés mellett mivel töltöd maradék (szabad)idődet?

Nem sok ilyen van. Igyekszem minél több időt tölteni barátnőmmel (akinek hálás vagyok, hogy tolerálja ezt az időigényes sportot/hobbit) és barátaimmal.

- Mit tanácsolsz annak, aki ebbe a sportágba szeretne belekóstolni?

Csak biztatni tudom őket. Alapvetően minden sporttól elég sok élményt kap az ember, de amikor ezeket az élményeket egy állattal közösen éri el/éli át az ember, az különösen jó érzés.

- Köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltál. További sok sikert, erőt és egészséget kívánunk neked és Pityunak egyaránt!

Szeretnék ezúton köszönetet nyilvánítani a vácrátóti kötődésű támogatóimnak, Bige Csabának, Neisz Ferencnek és a szüleimnek!

Matyó Anikó
 

Vácrátóti Hírlevél!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Keresés