Mézeskalácsfalu riport PDF Nyomtatás E-mail

Mézeskalácsból építik meg saját településüket az adventi időszakban a vácrátótiak. A többéves hagyományt idén a riói olimpia is megihlette, a házikók melletti úszómedencékben, dobogókon és pástokon magyar bajnokok ismerhetők fel, természetesen ők is kalácsból megformázva. A szervezők célja azonban nem csak a gyönyörködtetés. A mézeskalácsokat ugyanis minden évben elárverezik, a befolyt összeget pedig valamilyen hasznos célra fordítják. Idén az újonnan épült bölcsőde udvarát fogják rendbehozni a pénzből.

 


Idén is nagy keletjük van a vácrátóti mézeskalács házaknak. Mire a kiállítás híre eljut a település végére, jóformán már csak a kisebb tárgyaknak és épületeknek nincs gazdája. Így zajlik ez már évek óta, ha egészen pontosak akarunk lenni, hatodik alkalommal építenek fel egy teljes falut mézeskalácsból a helyi óvoda dolgozói. De ne gondolja senki, hogy ugyanaz kerül az asztalra évről-évre, a kiállításnak mindig valamilyen aktualitása is van.

Szerencsés Józsefné óvónő
Minden évben próbálunk valami újat beletenni. Tavaly a faluban egy nagyszabású szüreti felvonulás volt, akkor a népviseleti ruhákat mintáztuk meg. Most ugye idén volt a riói olimpia, most a sportolók megmintázása volt énszerintem a legnagyobb dolog.

A mézeskalácshoz való alapanyagokat idén is jórészt adományokból gyűjtötték össze, az alkotók pedig természetesen társadalmi munkával készítették el a műveket, nagyjából öt hét megfeszített munka kellett a teljes felépítésig. Aki figyelmesen végignézi a kiállítást, az nemcsak a riói olimpia magyar bajnokait fedezheti fel, hanem a híres vácrátóti botanikus kertet és a forgó lapátokkal ellátott vizimalmot is.

A malom kereke most már igaziból forog. Idáig csak odatettük mellé, és most már forog. Egy apuka segített benne. Elhozta a szerkezetet és ott összeállította nekünk. Úgy sütöttük meg a kereket, hogy bele tudjuk tenni a tengelyt, és most ő is forog a gyerekek és a közönség nagy örömére.

52 kiló liszt, 30 kiló porcukor, 150 tojás és 20 kiló méz került bele a kis falu díszes háztetőibe és falaiba, a két óvónőnek pedig az elkészítés során az ide járó gyerekek anyukái segédkeztek. Aztán alig mutatták be a műveket, az első vevők máris jelentkeztek. Ahogy minden évben, most is hasznos közösségi célra fordítják majd a bevételt, ami idén meghaladhatja az 500 ezer forintot.

Spiegelhalter László polgármester, Vácrátót
Most építettünk az óvodánkhoz egy új épületet, ez lesz a bölcsődénk. Januárban fogjuk ünnepélyesen felavatni és emellett szeretnénk rendbehozni az udvart , hogy megfelő körülmények legyenek a gyerekeknek itt Vácrátóton.

 

Vácrátóti Hírlevél!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Keresés