Márk a legjobb bikarodeós PDF Nyomtatás E-mail

Alig két év alatt lett az ország legjobb rodeósa Lakatos Márk, pedig otthonában a legnagyobb négylábú Beethoven, a kis tacskó volt.

Amilyen csöndes fiú a 21 éves vácrátóti Lakatos Márk, annál veszélyesebb hobbit talált magának: bikák hátán lovagol. A nyurga srác tizennégy évesen Alagon látott először bikarodeót, és azonnal beleszeretett ebbe a különös, furcsa világba.

– Tizennyolc éves koromig vártam, hogy végre igazi bikára üljek. Előbb egy gyorstalpaló tanfolyamot kellett elvégeznem, majd jött az edzés – emlékezik Márk. – Az első versenyemen az 1,2 tonnás, Húú nevű bikát kaptam. Ötvencentis, hegyes szarva volt, és nem éppen bizalomgerjesztő pofája. Amint berontott velem az arénába, azonnal ugrált, dobált, rúgott, pörgött, csak arra figyeltem, hogy nyolc másodpercig a hátán maradjak, de nem sikerült.

Ahogy múlt az idő, Márk egyre ügyesebb lett. Igaz, egy lengyelországi versenyen nem oldott ki a kezét rögzítő kötél, ezért a tomboló bika az arénából bevágtatott vele a boxba. Az állat az oldalán tehetetlenül lógó fiút hol az egyik, hol a másik falhoz vágta. Végül sikerült kiszabadulnia, és bár minden csontja sajgott, semmije nem tört el. Ma Márk a legjobb magyar rodeós: tavaly az összetett versenyben országos bajnoki címet nyert.

– Jó érzés, hogy valóra váltottam az álmom, de mindig előrenézek. Szeretnék egyszer Amerikába kijutni, és a profik között a legjobb lenni – mesélt terveiről.

Hogy mit szólnak ehhez a fiú szülei? Nem örülnek neki, féltik a veszélytől, a sérüléstől. A lányok viszont körülrajongják, ismerkedni próbálnak, pedig tudják, hogy a kedvese, Kotlárik Zsanett is ott van vele.

– Ilyenkor picit féltékeny vagyok, de bízom Márkban, a hűségében – mondja Zsanett, aki barátja minden versenyéről videófelvételt készít, amit a fiú otthon kielemez.

Nyolc másodpercig kell a bikán maradni

A rodeóbikát külön erre a célra tenyésztik. A versenyzőnek kisorsolnak egyet, és miután berontottak az arénába, nyolc másodpercet kell eltöltenie a hátán. Amikor leesik, az arénában lévő bohócok elterelik a dühöngő állat figyelmét. A bíró külön pontozza a bikák és a versenyzők teljesítményét. Akié a legmagasabb pontszám, az nyer.

 

Forrás: Local.hu

 

Vácrátóti Hírlevél!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként legfrissebb híreinkről!

Keresés